Üretim sürecindeki gürbüzlük, üretim sırasında tüm kaynaklardan (teçhizat, personel, ortam vb.) gelen değişkenliğin etkisinin az olmasıdır.Örneğin bir ürünün performansı, üretimi yapan operatörden, üretim tezgahından, üretimin yapıldığı ortam koşullarından etkileniyorsa bu durumda üretim süreci gürbüz değildir.
Üretim sürecini gürbüz olabilmesi için;
- Kullanılan malzeme özelliği değişkenliğin etkisinin minimize edilmesi,
- Kullanılan üretim yönteminden kaynaklı değişkenliklerin minimize edilmesi, (tam otomatik üretim tezgahları, hassas çalışan enjeksiyon kalıbı vb.)
- Üretimi gerçekleştiren personelin etkisinin minimize edilmesi,
- Ortam şartlarındaki değişkenliğin minimize edilmesi,
Kullanım aşamasındaki gürbüzlük ise, ürünün kullanıldığı şartlardaki değişkenlikten etkilenmediği durumdur. Örneğin bir ürünün hem yüksek sıcaklık hem de yüksek sıcaklık ortamında çalışması bekleniyorsa, ancak ürün düşük sıcaklıkta çalışma performansı gereksinimleri karşılamıyorsa bu ürün gürbüz bir ürün değildir. Bu duruma bir örnek verilmesi gerekirse, geçmiş yıllarda üretilen cep telefonu ekranlar TFT tiptedir. TFT tip ekranların tepki süreleri sıcak ortamda kısa iken, soğuk ortamda süreler uzamaktadır.
Özetle, Tasarımda Gürbüzlük (Design For Robustness) bir ürünün, üretim ve kullanım aşamalarında değişkenliklerden etkilenmeyecek veya en az etkilenecek şekilde tasarım yapmayı hedefler. Bu amaçla, üretim gürbüzlüğü için, uygun malzeme, doğru üretim tekniği ve doğru üretim ortamı seçilecek şekilde tasarım şekillendirilmelidir. Ürünün kullanımı sırasındaki gürbüzlük için de ürünün kullanım tüm kullanım koşulları, kullanıcının ürünü kullanım şekli dikkate alınarak tasarım çalışması yapılmalıdır.
Yazar: Sedat Demir