26 Ocak 2014 Pazar

Hata Engelleyici Çözümleri Tasarlamak

Ürün tasarımı yaparken, ürünün sadece fonksiyonlarını değil, ürünün ortaya çıkması sırasında oluşabilecek olumsuzlukları ve zorlukları da düşünmek gerekir. Hem üretim, hem de montaj sırasında oluşabilecek problemleri önceden öngörerek erkenden önlemler almak üretim maliyetlerini, kalite kontrol maliyetlerini ve sürelerini düşürecektir. Daha çok, montaj için tasarım (Design for Assembly) amaçlı önerilen önlemleri, bu yazımda kısmen yazmaya çalıştım.

Eleyin

Üretilebilirlik açısından zafiyet gösterebilecek veya hatalı montaja sebep olabilecek detayları eleyebilirsiniz. Geçmiş tasarım ve üretim faaliyetlerinde karşılaşılan problemleri dikkate alarak yeni yapılacak tasarımlarda bu problemleri dikkate almak önemlidir. Ya da birden fazla parçadan oluşan bir parçanın montajında yaşanan zorluk ve hataları ön görerek parçaları birleştirerek tek parçalı bir tasarım yönelebilirsiniz.

Değiştirin

İstenilen ürün kalitesini sağlayamayan üretim tekniği ya da yöntemlerini değiştirin. Alüminyum döküm yöntemiyle üretilen parçanın, iç yapısındaki çekinti ve gaz boşlukları istenmeyen seviyelerde ise ve bu hataların parçanın yapısal fonksiyonunu uzun vadede etkileyebileceği değerlendiriliyorsa döküm yönteminden vazgeçilmesi değerlendirilebilir. Ya da kaynaklı birleştirme yöntemiyle üretilen bir parçada, kaynak kalitesinin ve üretimin tekrar edilebilirliğinin yüksek olması isteniyorsa, insan gücü ile yapılan yöntem değiştirilerek otomatize yöntemlerin kullanılması gerekebilir.

Engelleyin

Fabrika seviyesinde veya kullanıcı tarafından yapılacak montajlarda hata oluşmasını engelleyecek önlemler alınmalıdır. Örneğin, çok sayıda kablo birleştirmesi yapılan bir üründe, montajı yapacak kişinin hata yapmaması için her kabloda farklı konnektörlerin kullanılması olası problemleri engelleyecektir. Ya da simetrik gibi görünen ancak bazı detaylar nedeniyle simetrik olmayan parçaların montajı sırasında hata oluşmasını engellemek için parçanın belirli bir yönde monte edilmesini zorlayacak detay eklenebilir. Örneğin iki parçanın montaj arayüzüne faklı çaplarda 2 pim yerleştirilerek tek pozisyonda montaj yapılması sağlanabilir. Montaj yapacak kişi bu pimlerin denk geldiği tek durumda birleştirme işlemini yapabilecektir.

Kolaylaştırın

Montajı yapacak kişinin zaman kazanması ve hata yapmaması için işleri kolaylaştıracak yönlendirmeler oldukça yararlı olacaktır. Örneğin, kabloların belirli bir renklerde yapılması bu amaçlıdır. Hangi renk kablonun hangi bağlantı noktasına gittiğini takip etmek oldukça kolaydır. Ya da parça üzerinde belirli bir işaret ya da markalama olması da montaj ve kullanım sırasında kolaylık katacaktır.

Yakalayın

Bir iş yapılırken oluşabilecek hataları öngörerek bu hataları yakalamaya yönelik önlemleri sürece dahil etmek hataların erken çözülmesini sağlayacaktır. Birden fazla üretim veya montaj aşaması olan süreçlerde bu tip durumla çok karşılaşılmaktadır. Özellikle otomasyon dahilinde çok sayıda prosesten geçen bir ürün, iş akışı sırasında bazı noktalarda kontrol edilir. Bu kontrol noktaları hata senaryolarında öngörülen hata durumlarına göre belirlenmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder