Mekanik Tasarım sırasında, tasarlanan parça pek çok doğal gereksinimler açısından değerlendirilerek efektif bir çalışma yapılmalıdır. DFX terimindeki "X" değişkeni doğal gereksinimleri tanımlamaktadır. Yani "X"in yerine bir çok alt başlık yazılabilir. Tasarım sırasında X'in yerine yazılacak doğal gereksinimleri ne kadar çok arttırabilirsek yapacağımız tasarım o kadar kıymetli hale gelecektir. Bu doğal gereksinimlerin özetini aşağıdaki başlık altında incelemeye çalıştım. İlerleyen yazılarımda bu alt başlıklara daha ayrıntılı olarak değineceğim.
"X" Yerine Yazılabilecek Değişkenlere Göre DFX:
Design For Manufacturing (DFM): En temel doğal gereksinim olarak kabul edilebilir. Üretilebilir tasarım yapmak anlamına gelir. Yani tasarım sırasında parçanın üretimi üzerinde de düşünmeyi tanımlar. Concurrent Engineering uygulamasını tavsiye eder. Bu felsefe, sadece tasarlanan parçanın üretilebilmesini değil, maliyet etkin bir şekilde üretilmesini hedefler.
Design For Assembly (DFA): Montaj edilebilir tasarım yapmayı hedefler. DFM'de olduğu gibi sadece montaj yapabilmeyi değil, montajı kolaylaştırmayı, hızlandırmayı dolayısıyla maliyeti azaltmayı inceler.
Design For Testability (DFT): Tasarım doğrulama çalışması sırasında, bazı testler yapılması gerekiyorsa, yürütelecek testlerin icra edilebilmesi için arayüzler veya detaylar tasarım çalışması sırasında dikkate alınmalıdır.
Design For Safety (DFS): Tasarım sırasında güvenlik konularını dikkate almayı hedefler.
Design For Repairability (DFR): Tasarlanan bakım gereksinimleri olması durumunda, bakımın daha kolay, hızlı yapılabilmesi için gerekli arayüzlerin tasarım aşamasında düşünülmesini tavsiye eder.
Design For Ergonomi (DFE): Kullanıcının doğal fizyolojisini dikkate alarak kolay kullanıma yönelik çözümler üzerinde yoğunlaşan bir felsefedir.
Design For Aesthetics (DFA*): Tasarımı yapılan parçanın daha çekici hale getirilebilmesi için yapılabilecek tasarım çözümleri konusunda uygulamaları kapsar. Bu çözümleri daha çok "Percieved Quality" başlığı altında bulabilirsiniz.
Yukarıda yazdığım başlıklar ile ilgili detaylı bilgileri araştırarak bu konular hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ediyorum. Özetlemeye çalıştığım yukarıdaki doğal gereksinimler haricinde başka başlıklar da bulabilirsiniz veya yaratabilirsiniz. Yazının başında da bahsettiğim gibi tasarımlarınızda "X"leri ne kadar artırırsanız o kadar değerli, maliyet etkin ve kullanıcı dostu tasarımlar yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder