Tasarım ile ilgili gereksinimler ortaya çıktıktan sonra, isterleri karşılayacak alternatif çözümler üzerinde çalışarak kavramsal modeller oluşturulur. Kavramsal tasarım döneminde yapılan çalışmalar bazen karakalem çalışması veya karalanmış bir kaç şekil olabilir. Sürecin ilerleyen döneminde bu basit karalamalar size gerçek bir referans olacaktır.
Kavramsal tasarım döneminde, mümkün olduğu kadar alternatif yaratmak hem kendinize o işle ilgili değişik bakış açıları kazandıracaktır, hem de tasarım kararının verilmesi sırasında en uygun çözümün seçilmesi için yönlendirici olacaktır.
Kavramsal çözümler genellikle benzer sistemlerden esinlenilerek yaratılır.Tasarım sürecinden önce yapılan araştırma sonucunda bulunan örnek çözümler üzerinde çalışarak ilk modeller ortaya çıkartılır. Bu modellerin çıkartılması sırasında, tasarımın her aşamasında olduğu gibi, kavramsal tasarım aşamasında da daha önceki yazılarımda belirttiğim DFX uygulamalarını gözardı etmemek gerekir. Estetiği ön plana çıkartarak hazırlanan modelin kullanıcı tarafından beğenilmesi çok muhtemeldir. Ancak estetik bir ürün tasarlarken üretilebilirliği göz ardı etmek yanlış yola sapılmasına sebep olacaktır.
Yaratılan alternatiflerin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları olacaktır. Tüm avantajları bir araya toplamak maalesef mümkün olamayabilir. Örneğin, estetik açıdan çok beğenilen bir ürünün üretim maliyetleri yüksek olabilir. Yine de tüm açılardan değerlendirerek avantajlı çözümü seçmek mümkündür. Avantajlı çözüm, karşılaştırmalı ve ağırlıklık puanlar barındıran bir bir değerlendirme tablosundan seçilebilir.
Puanlama yapılırken en önemli özelliğe en yüksek puan, en önemsizlere ise en düşük puan ağırlığı verilerek parçaların tüm özelliklerine puanlar atanır ve toplamda en yüksek puanı alan çözüm seçilebilir. Puanlama sırasında da mümkün olduğu kadar alt özellikleri ayrı ayrı maddeler halinde yazmak en doğruyu bulmak için iyi bir çözüm olacaktır. Maliyet, fonksiyonellik, estetik akla ilk gelen değerlendirme başlıklarıdır. Bunlara ek olarak hep bahsettiğim DF(X) uygulamalarını başlıklara eklemek yararlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder