Her şeyiyle kusursuz, tüm gereksinimleri karşılayan bir parça tasarlamış olabilirsiniz. Ancak bu parçanın üretilebilmesine yönelik bir çalışma/araştırma yapmadıysanız kusursuz tasarımınız sadece bilgisayar modelinden veya teknik resimden ibaret olarak kalır ve maalesef geri dönüp tasarımın iteratif sürecine tekrar girmeniz gerekir. Bu nedenle tasarımın her aşamasında (kavramsal tasarım dahil) üretilebilirliği göz önünde bulundurmalısınız.
Üretim Yöntemlerine Hakim Olmalısınız..
Bir mekanik tasarım mühendisinin, iyi bilmesi gereken dallardan en önemlisi üretim yöntemleridir.Mekanik tasarım konusunda çalışan herkes, ne tip üretim yöntemlerinin olduğunu, ne tip parçaların hangi yöntemlerle üretilebileceğini veya hangi üretim yöntemiyle daha hızlı ve ucuz parça üretilebileceğini bilmesi gerekmektedir. Üretim bilgisinin,tasarımcı üzerinde yarattığı olumlu etkiyi bilen bazı işletmeler, kariyerine yeni başlayan tasarım mühendislerini ilk bir kaç ay üretim atölyelerinde görevlendirerek bu bilgi birikiminin oluşmasını sağlarlar. Bu sayede çalışanın hem üretim bilgisinin olgunlaşması sağlanır hem de tesisteki üretim altyapısı konusunda tasarımcı bilgi sahibi olur.Parçalarınıza Üretim Sırasında Oluşan Doğal Detayları Ekleyin..
Bir parça üretilirken, bazen torna kaleminin ölçüsel detayından, bazen freze çakısının silindirik geometrisinden kaynaklı olarak parça üzerinde bazı doğal geometriler oluşur. Bu doğal geometrileri öngörerek parçanızı katı modeline ve teknik resmine bu detayları eklemelisiniz. Mesela aşağıdaki örnekte, parça üzerinde dikdörtgen şeklinde bir boşaltma detayı parçaya eklenmiştir. Bu işleme detayında köşe bölgelerin keskin olarak işlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ya radyus detayı ya da ekstra kör delik işlemesi gerekebilir.Altyapınızdan Haberdar Olun..
Tasarladığınız parçanın hangi yöntem ile üretileceğini mutlaka biliyor olmanız gerekir. Üretimin yapılacağı yer tesisiniz veya alt yükleniciniz olabilir. Her iki alternatifteki üretim altyapısında parçanızın üretimi için gerekli olan yöntem mevcut olmayabilir hatta bu yöntem mevcut olsa bile halihazırda yürüyen diğer projeler sebebiyle müsait olmayabilir. Bu durumları gözden geçirmeden parçanızın tasarımına başlamamalısınız. Örneğin, hafif olsun ve hızlı üretilsin diye filaman sarım ile üretmeyi düşündüğünüz kompozit borunun üretimi için gerekli olan tezgah, tasarladığınız çap ve boy ölçülerindeki bir parçayı üretmek için kullanılamıyorsa yaptığınız tasarım boşa gidebilir.
Geleneksel Yöntemleri Tercih Edin..
Geleneksel üretim yöntemleri ile üretilebilecek parçalar tasarlamayı tercih edin. Özel prosesler yaygın olarak bulunmadığından parçanızı üretecek bir tesis veya tezgah bulamayabilirsiniz. Bu durumda ya pahalı yatırımlar yapmanız gerekecektir, ya da yaptığınız tasarımı çöpe atmanız. İkisini de istemezsiniz diye düşünüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder